counter

Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εν όψει Eurogroup

Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εν όψει Eurogroup
Σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εν όψει Eurogroup

Eurogroup

Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού τομέα για να διασφαλισθεί ότι η χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα είναι βιώσιμη. Οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα προβλέπεται μία αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και εφάπαξ φορολογία στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά ένας φόρος στο εισόδημα από τις καταθέσεις.

Θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του, σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μαζί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν θα είναι οριστικό. Η τρόικα- του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)- δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου και τις δυνατές λύσεις. Μία πηγή δήλωσε ότι είναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ούτε και σήμερα, καθιστώντας αδύνατο οτιδήποτε άλλο από μία πολιτική συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε, ωστόσο, χθες ότι αναμένει να υπάρχει η έκθεση της τρόικας στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη διάσωση της Κύπρου.

Αυξημένες είναι οι προσδοκίες ότι πλησιάζει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας δανεισμού της Κύπρου, κάτι το οποίο αναμένεται ότι θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο τέλος της σημερινής ημέρας.

«Δεν φαντάζομαι ότι θα αφήσουμε να περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να έχουμε επιλύσει το πρόβλημα της Κύπρου», δήλωσε αργά τη νύχτα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Στη σύνοδο του Eurogroup δεν πρέπει απλώς να φθάσουμε πιο κοντά σε μια λύση για την Κύπρο, αλλά να την επιτύχουμε το απόγευμα, σε ολοκληρωμένη μορφή», είπε ο Γιούνκερ μετά τις χθεσινοβραδινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποβάθμισε τις προσδοκίες αυτές, λέγοντας ότι «οι ταχείες διαβουλεύσεις είναι επιθυμητές», αλλά είναι επίσης σημαντικό τα εκκρεμή θέματα να «επιλυθούν (. . .) με λογικό τρόπο». Η Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πόση πρόοδο θα επιτύχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, η συνεδρίαση των οποίων αναμένεται να αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου αποτελούν κλειδί για την διατήρηση της λεπτής ισορροπίας και σταθερότητας την οποία απολαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε αργά χθες βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

«Δεν αναλαμβάνουμε κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα αυτές τις ημέρες, αντιμετωπίζουμε δύσκολα θέματα όπως για παράδειγμα αυτό της Κύπρου- ούτως ώστε να διατηρήσουμε την οικονομική αυτή σταθερότητα στα κράτη-μέλη και σε επίπεδο ευρωζώνης», είπε ο Ρόμπαϊ. Στη χθεσινή σύνοδο, είπε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν πάντως, δεν συζητήθηκε η Κύπρος. Χθες, ο νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι τελικά η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί όχι 17 δισεκ ευρώ -ποσό σχεδόν ίσο με το κυπριακό ΑΕΠ-, αλλά μόλις 10 δισεκ. ευρώ. «Πολλά μπορούν να ακυρωθούν», είπε ο Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η Κύπρος πρέπει να είναι σε θέση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και το χρέος της να είναι βιώσιμο. Σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, επισήμανε ο ίδιος, η Λευκωσία θα κληθεί να μειώσει σημαντικά τον τραπεζικό της τομέα και να υιοθετήσει κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό που κρίνεται, είπε ο Ντάισελμπλουμ, είναι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και το ευρώ. «Δεν θα το θέσουμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Έχουν γίνει υποθέσεις για το εάν ένα διεθνές δάνειο για την Κύπρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της παρόμοια με την απομείωση της ονομαστικής της αξίας, το 'κούρεμα' που έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο Γιούνκερ απέκλεισε ένα «ανεπεξέργαστο κούρεμα» του κυπριακού χρέους.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε χθες ότι η χώρα του θα εκπληρώσει "μέχρι κεραίας" όλους τους όρους οι οποίοι θα τεθούν στο μνημόνιο του δανεισμού της. «Αυτό που ζητάμε δεν είναι μια προνομιακή μεταχείριση, είναι μια δίκαιη μεταχείριση». Η Γερμανία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, λένε ότι η Κύπρος πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα πριν καν τεθεί θέμα δανεισμού. Το Βερολίνο και η Βιέννη έχουν κατηγορήσει τη Λευκωσία ότι αφήνει τις κυπριακές τράπεζες να αποτελούν "ασφαλές καταφύγιο" για ανθρώπους που ξεπλένουν χρήμα και φοροδιαφεύγουν, κατηγορίες που η Λευκωσία απορρίπτει. «Η Κύπρος είναι πολύ μακριά από αυτό που θεωρώ συνταγματικά αποδεκτό», είπε ο Φάιμαν νωρίς σήμερα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το πακέτο αναμένεται να συμπεριλάβει ένα μίγμα αύξησης φόρων, μέτρων αύξησης των κρατικών εσόδων, αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα. Είναι πιθανό η Ρωσία να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής ενός δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή των Ρώσων στο πρόγραμμα, η οποία θα περιληφθεί στην τελική συμφωνία. «Δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση για το πόσο πολύ θα προχωρήσουν οι υπουργοί. Φυσικά, η ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητή, αλλά θα χρειασθεί τόσος χρόνος όσος χρειάζεται μέχρι να λυθούν τα θέματα με ποιότητα, γιατί χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η Κύπρος θα χρειαστεί περίπου 17 δισ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ΑΕΠ της- για να εξυγιάνει την οικονομία της. Έως 10 δισ. ευρώ είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και 7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της και τη λειτουργία της γενικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10- 13 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο με τη διάσωση.

Το ΔΝΤ προώθησε την άποψη ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να επωμιστούν μέρος του κόστους διάσωσης της μεγαλονήσου, αυτό που ονομάσθηκε ως «bail in». Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, έχει απορριφθεί από την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια μέλη της ΕΚΤ. Επομένως, παραμένει ασαφές, αν η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος του τελικού πακέτου. «Υπάρχει κινητικότητα τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε μία πολιτική συμφωνία τις πρώτες ώρες του Σαββάτου», δήλωσε μία πηγή που μετέχει στον σχεδιασμό του πλαισίου για μία συμφωνία.

Εάν συμφωνηθεί το πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί στο Euro Working Group στις 13.30 (ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτό θα αξιολογήσει, εάν το σχέδιο είναι πολιτικά εφικτό για τα κράτη- μέλη, αν μειώνει σταθερά το χρέος της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι η διάσωση θα αποπληρωθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στη συνέχεια στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) για να εξετάσουν το πακέτο, σε μία συνεδρίαση που πολλοί αναμένου να κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Υπάρχουν ήδη σχέδια για μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, μόλις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει επιστρέψει από τη Μόσχα και οι αξιωματούχοι έχουν πιο ακριβή αντίληψη της μορφής της συμφωνίας διάσωσης.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR