counter

Αντίστροφη μέτρηση για απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Αντίστροφη μέτρηση για απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Τράπεζα Κύπρου

Τα καταστήματα και στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου 2013 συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη μεταβίβαση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, με τρόπο που διαφυλάσσει στο ακέραιο τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών και διασφαλίζει το ελληνικό δημόσιο συμφέρον και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των υποκαταστημάτων. Η Τράπεζα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, θα δώσει την τελική έγκριση για τη συναλλαγή.

Υπενθυμίζεται πως αναγκαία κρίθηκε, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, η κήρυξη της σημερινής και αυριανής ημέρας ως τραπεζικής αργίας, με στόχο τη διευκόλυνση της υλοποίησής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου του 2013, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κρατών μελών της Ευρωζώνης, για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Δημοκρατία της Κύπρου.

Με βάση τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών της 15ης Μαρτίου θα γίνει το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι 10 δισ.ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο της.

«Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων», τονίζεται. Το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή, στις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό, τέλους ύψους 6.75% και για καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9.9%.

Στους καταθέτες, προστίθεται, θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση. «Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση .

«Ο Κυπριακός λαός έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρές δυσκολίες και προκλήσεις. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύμπνοια και ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτήν την πρόκληση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο του λαού μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup, τη Δευτέρα, ανέφερε πως "αποφασίστηκε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Κύπρο προκειμένου να εξοικονομήσουν το ποσό που απαιτείται, οπότε η Κύπρος θα αποφασίσει τι είδους φόρο θα βάλει" .

"Όσον αφορά εμάς, τόνισα στο Eurogroup ότι είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα. Θέλω να πω ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών και εκ περισσού λέω ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικότατά", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών τόνισε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα". "Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Έλληνα καταθέτη", κατέληξε ο υπουργός.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR