counter

Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας στην Ιταλία

Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας στην Ιταλία
Ενισχύονται τα σενάρια ακυβερνησίας στην Ιταλία

Πιερλουίτζι Μπερσάνι

Ρευστή συνεχίζει να  είναι η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας καθώς με βάση τις  εκτιμήσεις από τα έως τώρα αποτελέσματα ουδείς φαίνεται να μπορεί να  σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή  στις κάλπες. Η κεντροαριστερά έχει ελαφρύ προβάδισμα, σύμφωνα με την τελευταία  πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος  της Βουλής, από τη δημοσκοπική  εταιρεία Img.

Η προοδευτική συμμαχία, σύμφωνα με την Img και το ιδιωτικό κανάλι La7, θα εξασφαλίσει, τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η  μπερλουσκονική κεντροδεξιά  το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του  Μπέπε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», παράλληλα, αναφέρει ότι, βάσει των  μέχρι τώρα προβλέψεων και αποτελεσμάτων, στη Γερουσία δεν πρόκειται να  προκύψει σαφής πλειοψηφία. Η πρόβλεψη της εφημερίδας της Ρώμης, για  κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίνει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Φρατοιάννι, του  κόμματος «Αριστερά και  Ελευθερία», μέλος της προοδευτικής συμμαχίας, «αν οι κεντροαριστερές  δυνάμεις  υπερισχύσουν στη Βουλή, θα πρέπει να προτείνουν τη δική τους  πολιτική λύση για τη χώρα». Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι  Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν  έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του  κοινοβουλίου».

 «Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη  στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της  Δημοκρατίας», δήλωσε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα. «H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις  καταλληλότερες λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Λέττα.

Ο αντιπρόεδρος των «Δημοκρατικών» υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα  που η Ιταλία δεν έχει  ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού  αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε  εξέγερση  του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών». «Δεν  πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες.

Θα  προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να  τα καταφέρουν», δήλωσε παράλληλα ο Μπέπε Γκρίλλο, μιλώντας στο  διαδικτυακό κανάλι του κινήματος «Πέντε Αστέρων». «Εμείς θα δώσουμε  τις μάχες μας, με ιδιαίτερα  σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας  ακολουθήσει», πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου «το  να παραδοθεί και πάλι η χώρα στον Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα  χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR