counter

Πτυχές της ζωής του Καζαντζάκη «φωτίζει» η αλληλογραφία με τον Ι.Δεληβασίλη

Πτυχές της ζωής του Καζαντζάκη «φωτίζει» η αλληλογραφία με τον Ι.Δεληβασίλη
Πτυχές της ζωής του Καζαντζάκη «φωτίζει» η αλληλογραφία με τον Ι.Δεληβασίλη

Καζαντζακης

Η περίοδος κατά την οποία ο σημαντικός λογοτέχνης, Νίκος Καζαντζάκης, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία ήταν εξαιρετικά δημιουργική.

Έχοντας κερδίσει διεθνή αναγνώριση, ο λογοτέχνης από την Αντίμπ της Κυανής Ακτής, όπου εγκαθίσταται (1948-1957), γράφει νέα μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ολοκληρώνει κάποια που είχε αφήσει ημιτελή και ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Την ίδια περίοδο επικοινωνεί στενά με Έλληνες φίλους του. Μεταξύ αυτών και με τον μουσικό Γιάννη Δεληβασίλη, πρώτο αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής του δήμου Σητείας και εκ των στενότερων φίλων του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης συνδέθηκε με τον Γιάννη Δεληβασίλη κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Κρήτη και τους έδενε αμοιβαία εκτίμηση. «Στον πολυτεχνίτη και αγαπητό φίλο Γιάννη Δεληβασίλη», έγραφε σε μία από τις επιστολές του προς αυτόν.

Δείγματα της αλληλογραφίας μεταξύ των δύο φίλων εντόπισε στο αρχείο του Γιάννη Δεληβασίλη η εγγονή του αρχιμουσικού, Κατερίνα Νικολούδη. «Αυτά είναι τα μόνα δείγματα αλληλογραφίας που έχω εντοπίσει, τα οποία βρήκα τυχαία μέσα σε βιβλία του παππού μου. Σώζονται πολύ λίγα πράγματα από τη βιβλιοθήκη του, καθώς μετά το θάνατό του αυτή λεηλατήθηκε», εξηγεί η ίδια.

Από την αλληλογραφία που σώζεται ξεχωρίζει χειρόγραφη επιστολή του Νίκου Καζαντζάκη με τη χρονολογία «Παρίσι

 

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR