counter

"Καμπανάκι" για την αγοραστική δύναμη

"Καμπανάκι" για την αγοραστική δύναμη
"Καμπανάκι" για την αγοραστική δύναμη

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΑΓΟΡΑ

Μείωση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, καταγράφει έρευνα της  ΓΣΕΒΕΕ, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Σύμφωνα με την έρευνα, η  κοινωνία του 50% (1/2) κάνει την εμφάνισή της.

 Ο μισός πληθυσμός  κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο (δεν καλύπτει φορολογικές  υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο, αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για  να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις).

 Το 93,1 % των νοικοκυριών έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος το διάστημα της κρίσης, ενώ το 40% των  νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Κλίμα απαισιοδοξίας επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς το 72 % των  νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2013.

Παράλληλα, το 40% των νοικοκυριών καθυστερεί τις οφειλές προς το  δημόσιο, Δ.Ε.Κ.Ο. δάνεια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 50% δε  διαθέτει επαρκές εισόδημα, για την κάλυψη των υποχρεώσεων.Από την έρευνα φαίνεται και η κρίση ποιότητας στην ελληνική  οικονομία, καθώς είναι ισχυρή και κλιμακούμενη η τάση αναζήτησης από τα  νοικοκυριά (42,5%) αλλά και προσφοράς από τις επιχειρήσεις προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλότερης ποιότητας.

Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση σε προϊόντα και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την συρρίκνωση και υπερφορολόγηση των εισοδημάτων «χαλαρώνει» τα  φορολογικά ήθη με ορατό τον κίνδυνο μείωσης και των δημόσιων εσόδων. Το 47% του πληθυσμού (με αυξητικές τάσεις) είναι δεκτικό στη μη έκδοση  αποδείξεων προκειμένου να πετύχει κάποιο  οικονομικό όφελος.

Η αγορά βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δεκάμηνη χειμερία νάρκη», δεδομένου ότι το 70% των νοικοκυριών αναμένει τις εκπτώσεις (2 μήνες) για να αγοράσει βασικά αγαθά.Παρατηρείται καθίζηση συνεισφοράς στα εισοδήματα των νοικοκυριών από  επιχειρηματική δραστηριότητα (μόλις το 12,6% δηλώνει ως κύρια πηγή το  εισόδημα από επιχείρηση), ενώ βασική στήριξη των νοικοκυριών αποτελούν  τα εισοδήματα από συντάξεις (42,6%).

Τέλος παρατηρούνται δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές  αντιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (το 70 % των νοικοκυριών έχει  κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 92%, περιόρισε τις  δαπάνες για ένδυση – υπόδηση).

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημήτρη  Ασημακόπουλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, περίπου 8 στους 10 έχουν περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής, ενώ το 93% των ερωτηθέντων  έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά του τα τελευταία 3 χρόνια.«Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε  άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν  μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα» δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR