counter

"Πλούσια" η ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

"Πλούσια" η ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
"Πλούσια" η ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

ΑΡΧΗΓΟΙ

Τα αιτήματα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, το φορολογικό νομοσχέδιο και ο φόρος ακινήτων τέθηκαν μεταξύ άλλων επί τάπητος στη σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη συνάντησή τους, οι κ.κ Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης αποφάσισαν να ικανοποιήσουν τμηματικά κάποια από τα αιτήματα των αγροτών, ενώ έκαναν και μία πρώτη συζήτηση για το θέμα της στήριξης των ανέργων, των ευπαθών ομάδων και της πραγματικής οικονομίας, ζητήματα που θα απασχολήσουν αποκλειστικά την επόμενη συνάντησή τους.

 «Είπαμε η επόμενη συνάντησή μας να αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική κοινωνία. Στις ευπαθείς ομάδες, στους μακροχρόνια άνεργους, στην ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, στη δυνατότητα να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αυτεπιστασία, με κοινωφελή εργασία, μέσα από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Κοινωνικού Ταμείου και των πόρων του ΕΣΠΑ», σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και αναφέρθηκε στα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος.

«Συζητήσαμε για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, για το νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που φτάνει μέχρι το 2020. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η χώρα μας να έχει ένα αξιόλογο πακέτο στα χέρια της, γιατί με αυτό θα τροφοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινήσουν συμβολικά μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες, για τους οποίους συζητήσαμε» και «να λυθούν θέματα τα οποία χρόνια  μας απασχολούν ως χώρα, όπως είναι τα ναυπηγεία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε επίσης πως «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες να οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα, φιλικά για τους πολίτες». Για παράδειγμα, τόνισε, «ήταν πολύ σημαντικό ότι τελείωσε η αδικαιολόγητη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λόγω της υπεύθυνης στάσης κάποιων συνδικαλιστών σε σχέση με την ανεύθυνη στάση κάποιων άλλων».

 Όπως πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, «είναι σημαντικό να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας». Αναφορικά με το φόρο ακίνητης περιουσίας, υπογράμμισε πως «το συμπεράσματα της συζήτησης είναι πως δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα πολλά και διάφορα σενάρια, γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα πολύ προσεγμένο, πολλών παραμέτρων, ώστε να είμαστε δίκαιοι. Να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο». Συνέχισε λέγοντας πως «τώρα θα γίνει αντιληπτό ότι έχουμε μία βάση, που είναι το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο έχει αποδώσει ως τώρα πάρα πολύ και μας έχει επιτρέψει να βγούμε στη στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τώρα μπορούμε να αρχίσουμε την ανακούφιση».

Γιατί και προεκλογικά, σημείωσε, «είχαμε πει ένας ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα είναι ελαφρύτερος και καλύτερος από τον υφιστάμενο». «Δώσαμε εντολή να γίνει αυτή η επεξεργασία», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κάτι το επείγον». «Συζητήσαμε αναφορικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο κορυφής, Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό ζήτημα τι θα εξασφαλίσει η χώρα μας με τη σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Αντιμετωπίσαμε και συζητήσαμε τα αιτήματα και ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική, η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον κόσμο τον αγροτικό», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Υπήρξε συγκεκριμένη διεκδίκηση από την μεριά μου για να προωθηθούν άμεσα έκτακτα μέτρα για τους ανέργους, ιδιαίτερα για τους νέους και τις βνέες. Και βεβαίως αντιμετωπίσαμε κι όλα εκείνα τα οποία έχουν σχέση με ζητήματα που αφορούν συνολικότερα στην οικονομία.

 Στην πραγματική οικονομία και που βρίσκεται η όλη υπόθεση», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε πως «ήδη έχουν αρχίσει και καταβάλλονται χρήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αναφορικά με οφειλές του ελληνικού δημοσίου, στην προσπάθειά μας να μπορέσει στον βαθμό που είναι δυνατόν μία αναθέρμανση της αγοράς και ειδικότερα της μικρομεσαίας επιχείρησης».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουβέλης, έγινε μία γενική αναφορά στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς όμως να εισέλθουν σε λεπτομέρειες. «Η συγκεκριμένη επιτροπή εργάζεται και ίσως την άλλη εβδομάδα να έχουμε την τελική κατάληξη», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για τον φόρο ακινήτων, ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως «η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη η οποία εν τέλει θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες αναφορικά με τα ακίνητα». «Ελπίζω ότι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε ήδη τις πρώτες καταγραφές και θα συνεχιστεί η συζήτηση, αλλά δεν επείγει», πρόσθεσε.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR