counter

«Θύελλα» για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ

«Θύελλα» για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ
«Θύελλα» για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ

Παπακωνσταντίνου

Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ περιέχει τα ονόματα τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που δεν περιέχονταν στη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Δικαιοσύνη.
Τα περισσότερα κόμματα, περιλαμβανομένων και των κυβερνητικών εταίρων, είναι υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση, και μάλιστα τη Δευτέρα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό.Την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής έκανε πρώτος ο Φώτης Κουβέλης, για να λάβει τη στήριξη και της κυβέρνησης, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου.

Την Παρασκευή, ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής διαβίβασε την αξιολόγηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη από τη σύγκριση που έγινε μεταξύ της πρώτης "λίστας Λαγκάρντ", που παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτής που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Από τη σύγκριση που έγινε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς προέκυψε ότι η μόνη διαφοροποίηση που είχε γίνει στην πρώτη λίστα σε σχέση με τη δεύτερη, είναι ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας εξ' αυτών περιείχε κατάθεση 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό. Οι δύο αυτοί τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονται με τα ονόματα συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια μέρα κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο φάκελος του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη που περιλαμβάνει  αντίγραφο cd της αυθεντικής «λίστας Λαγκάρντ» και αρχεία που αφορούν τα τρία πρόσωπα που δεν περιέχονταν στην αλλοιωμένη λίστα που είχε αποσταλεί αρχικά στη Βουλή. Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου και τον σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη, καθώς και τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου (αδελφής της Ελένης Παπακωνσταντίνου), η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.
Στο φάκελο, περιλαμβάνονται επίσης, έξι αντίγραφα από το σύστημα TAXIS σχετιζόμενα με τα ως άνω πρόσωπα, τα πρωτόκολλα και οι εκθέσεις παράδοσης-παραλαβής της λίστας από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς και δύο ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις, μελών της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που παρέλαβε στις 20 Δεκεμβρίου, το cd με τη λίστα Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως με την συμπερίληψη των τριών νέων προσώπων, ο αριθμός των καταθετών που καταγράφεται στη λίστα, ανέρχεται σε 2062.
Ο φάκελος έχει ήδη τεθεί υπόψη των εκπροσώπων των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες - και να τοποθετηθούν επί του ζητήματος της αλλοίωσης που διαπιστώνεται ότι επισυνέβη, στο περιεχόμενο της λίστας Ελλήνων καταθετών στην ελβετική HSBC, που είχε εγχειριστεί από την Κριστίν Λαγκάρντ, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε σχέση με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και ότι έκανε παρέμβαση σε αυτή. "Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και διερωτήθηκε "αν θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση" με στόχο την ενοχοποίησή του.

Η αποκάλυψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καθώς το κόμμα δεν δέχθηκε τις εξηγήσεις που έδωσε νωρίτερα ο πρώην υπουργός με δήλωσή του και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Κινήματος τονίζεται ότι «υπάρχει τεράστιο ζήτημα ευθύνης» του πρώην υπουργού, που χειρίστηκε το θέμα «με το χειρότερο δυνατό τρόπο».
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για εμπαιγμό σημειώνοντας ότι «ένα από μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά, την ελεγχόμενη ανομία, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, επιχειρείται να περιοριστεί στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την πλευρά τους επιμένουν στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ η Χρυσή Αυγή από την πλευρά της επισημαίνει ότι: «Αν η Ελλάδα ήταν σοβαρό κράτος, ο Παπακωνσταντίνου θα είχε περάσει προ πολλού από το γραφείο του ανακριτή και σήμερα θα βρισκόταν στον Κορυδαλλό. Οι επιτροπές της βουλής είναι ο έσχατος τρόπος συγκάλυψης της ανομίας ενός διεφθαρμένου συστήματος. Ο Παπακωνσταντίνου καίγεται από το σύστημα για να διασωθεί ο Βενιζέλος και κατ' επέκταση ο Σαμαράς, δηλαδή η ίδια η συγκυβέρνηση του μνημονίου».

«Η πολιτική πρωτοβουλία της βουλής για τη διερεύνηση των ποινικών και πολιτικών ευθυνών, οι οποίες προκύπτουν από σαφείς  ενδείξεις, όπως αποτυπώνονται στο φάκελο που διαβιβάστηκε από τον Άρειο Πάγο, πρέπει να στοχεύει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον καταλογισμό ευθυνών για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και προσθέτει: «Η ΔΗΜΑΡ, η οποία πρώτη ανέδειξε τη σημασία της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, και χθες δια του προέδρου της ανέλαβε την πρωτοβουλία μέσω της πρότασης για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, θα πρωτοστατήσει στην πλήρη αξιοποίηση, τόσο αυτής της λίστας, όσο και όλων των άλλων που υπάρχουν για τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ώστε να αποκατασταθεί το δημόσιο συμφέρον. Η κοινωνία που δοκιμάζεται απαιτεί και τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την απόδοση ευθυνών, αλλά και την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής».

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της τόνισε ότι «η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια τη σαπίλα του πολιτικού συστήματος αλλά και τη συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR