counter

Έμμεση επέκταση του αφορολόγητου μέσω αποδείξεων

Έμμεση επέκταση του αφορολόγητου μέσω αποδείξεων
Έμμεση επέκταση του αφορολόγητου μέσω αποδείξεων

Γιάννης Στουρνάρας

Έμμεση επέκταση του αφορολόγητου των μισθωτών και των συνταξιούχων στις 9.000 ευρώ μέσω της προσκόμισης αποδείξεων αγοράς προϊόντων, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητείται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Γιάννης Στουρνάρας.

 Όπως ανέφερε ο κος Στουρνάρας, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, θα δικαιούνται έκπτωσης φόρου ίσης με 2.100 ευρώ εφόσον προσκομίσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.

Από κει και πέρα, η έκπτωση αυτή μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος και σταματά στα εισοδήματα των 42.000 ευρώ, μετά τα οποία δεν θα υπάρχει έκπτωση.Παράλληλα, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από την φορολογητέα ύλη τους.

Η συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αφορούσε κυρίως το δίκαιο και την αποτελεσματικότητά του. Απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία και ο Γ. Στουρνάρας προέταξαν την δέσμευση έναντι της Τρόικας για εξασφάλιση 2 επιπλέον δισεκ. ευρώ μέσω της φορολόγησης - προέβαλλαν ωστόσο στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας που διέκριναν στο νομοσχέδιο και παρέπεμψαν στην οριστικοποίηση του φορολογικού συστήματος, με νέα νομοθέτηση τον Μάιο.

 Μιλώντας στην επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "ή θα μείνουμε στο λυκόφως ή θα βγούμε στο λυκαυγές. Η' θα αποδειχθεί ότι θα τα καταφέρουμε η ότι δεν θα καταφέρουμε".

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι "για πολλά χρόνια ήμασταν τζίτζικες τώρα γινόμαστε μέρμηγκες και αν είναι να χαλαρώσει κάτι στην πολιτική μας, αυτό θα γίνει από το 2014 και μετά".

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να έχουν πλεόνασμα στο τέλος του 2013, προσθέτοντας πως «τότε θα υπάρξει και άλλη μείωση στα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει και άλλη μείωση χρέους».

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της Standard & Poor΄s, έκανε λόγο για επιβράβευση, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει και δεν εφησυχάζει. "Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι λέξεις  έχασαν το νόημά τους. Η "περισσότερη δικαιοσύνη" σημαίνει "όσα πιο πολλά παιδιά έχεις τόσο θα αυξάνει ο φόρος σου"  και το "απλούστερο φορολογικό σύστημα" σημαίνει "Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα  φορολογούνται όπως οι πολυεθνικές". Να εκδώσει ένα νέο λεξικό ο κ. Σαμαράς για να μπορούμε να συνεννοούμαστε", αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ αξίωσε τροποποιήσεις σε ότι αφορά την φοροαπαλλαγή για ιατρικές δαπάνες, ζητώντας να μην ισχύσει το όριο εξόδων που προβλέπεται, να αφορά και τα μπλοκάκια η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογούμενο εισόδημα και να βρεθεί τρόπος επιστροφής σε όλους του επιπλέον σε σχέση με πέρσι φόρου που πληρώνουν για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

Η Δημοκρατική Αριστερά εμμένει σε φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστές 21% για εισόδημα ως 20.000 και 33% για το υπερβάλλον ποσό, από 26% και 33% που προβλέπει το νομοσχέδιο, ως και μετά τις 50.000 ευρώ, ενώ ζητά να ισχύσουν και φοροαπαλλαγές για ενοίκια και αποδείξεις καταστημάτων εστίασης.

Ως ισοδύναμα μέτρα προτείνει την επιβολή φόρου 45% σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ, την αύξηση σε 17,5% (από 15 στο νομοσχέδιο) του φόρου επί των τόκων καταθέσεων, εξαιρώντας τους μικροκαταθέτες και αύξηση του φόρου για μεγαλοιδιοκτήτες ακινήτω, ενώ προβλέπει έσοδα και από την μείωση της φοροδιαφυγής από ενοίκια και καταστήματα εστίασης.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR