counter

Ομιλία Σαμαρά στα εγκαίνια του Konrad Adenauer

Ομιλία Σαμαρά στα εγκαίνια του Konrad Adenauer
Ομιλία Σαμαρά στα εγκαίνια του Konrad Adenauer

Αντώνης Σαμαράς

 Κεντρικός ομιλητής στα επίσημα εγκαίνια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος Konrad Adenauer, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε "την επιστροφή του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα" και πρόσθεσε πως "έτσι αναβαπτίζεται και αναβαθμίζεται ένας σημαντικός πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ένας διάλογος που επεκτείνεται πολύ πέρα από τα ζητήματα της επικαιρότητας και αγγίζει ζητήματα αρχών και αξιών.

Ζητήματα δηλαδή απαραίτητα για να υπάρξει και σύγκλιση λαών και κρατών". Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε λεπτομερώς για δύο Γερμανούς πολιτικούς του περασμένου αιώνα, τον Κόνραντ Αντενάουερ (ο πρώτος Καγκελάριος της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας, από το 1949 ως το 1963) και τον Γκούσταβ Στρέσσεμαν (επίσης διετέλεσε Καγκελάριος - για τρεισήμισι μήνες μόνο - τη σημαδιακή χρονιά του 1923, αλλά στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του, το 1929, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας).

"Κατά κάποιο τρόπο ο Στρέσσεμαν και ο Αντενάουρ έχουν πολλά κοινά σημεία, αν και υπάρχουν και μεταξύ τους σημαντικές διαφορές. Αλλά μαζί δημιούργησαν μια κοινή πολιτική κληρονομιά, που είναι κτήμα ολόκληρης της Ευρώπης", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο τους.

"Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ιστορία μας, αλλά μαθαίνουμε κι από την Ιστορία των άλλων", κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.Το Konrad Adenauer Stiftung (KAS) είναι ένα γερμανικό πολιτικό ίδρυμα, το οποίο μέσω των προγραμμάτων του και των δραστηριοτήτων του συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR