counter

Νέα ρύθμιση με 36 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες

Νέα ρύθμιση με 36 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες
Νέα ρύθμιση με 36 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες

ΕΦΟΡΙΑ

 Διπλάσιες από σήμερα, αλλά σχεδόν μισές από τις 60 που προέβλεπε η πρόταση του οικονομικού επιτελείου, που όμως απορρίφθηκε από την τρόικα, παρά την πίεση για έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 54 δις, θα είναι τελικώς οι δόσεις της νέας ρύθμισης.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να εξοφλούν στο εξής σε 36 δόσεις, οι οποίες σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν 48. Η ρύθμιση θα προβλέπει εξόφληση σε 36 δόσεις, που ο έφορος θα μπορεί να αυξάνει στις 48, σε περιπτώσεις εξαιρετικής οικονομικής αδυναμίας ν’ ανταποκριθεί ο οφειλέτης στις υποχρεώσεις του, κι αυτό καθώς το όριο για την ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να κατρακυλήσει ως και τα 50 ευρώ.

Επιπλέον κίνητρο αναμένεται να αποτελέσει η διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων, όταν αποπληρωθεί το αρχικό χρέος, αλλά και η δυνατότητα να μπουν στην ρύθμιση κι όσοι στο παρελθόν είχαν υπαχθεί σε ανάλογο μέτρο, ασχέτως του αριθμού των δόσεων που τότε είχαν πληρώσει.

Ερώτημα παραμένει ακόμη, αν κατ΄ απαίτηση της τρόικας, θα αποτελέσει κριτήριο υπαγωγής στην ρύθμιση, η σχέση ύψους του χρέους που έχει ο οφειλέτης προς το εισόδημα που δηλώνει. Τέτοια προοπτική, θα έκλεινε σίγουρα την πόρτα της ρύθμισης, κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά χρέη, λένε άνθρωποι της αγοράς.

Η τρόικα εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη από τις πενιχρές εισπράξεις παλαιών οφειλών ιδιωτών, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ούτε κατά 50% ο μνημονιακός στόχος. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 53,84 δις, εκ των οποίων τα 10,17 δις κατέστησαν ληξιπρόθεσμα το πρώτο εννιάμηνο του 2012. Από αυτά, ως το τέλος Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν μόλις 1,58 δις, διάστημα κατά το οποίο έπρεπε να έχουν μπει στο ταμείο τουλάχιστον 3,5 δις.

Τα λεφτά θα έλθουν μόνο αν προβλεφθούν πολλές δόσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί. Η τρόικα συναίνεσε να αυξηθούν σε 36 οι δόσεις της ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει στο μέλλον καμία περίπτωση περαίωσης ή άλλης μορφής φορολογική αμνηστία.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR