counter

Φορολογούμενοι πολλών ταχυτήτων

Φορολογούμενοι πολλών ταχυτήτων
Φορολογούμενοι πολλών ταχυτήτων

Ευρώ

Φορολογούμενους πολλών ταχυτήτων και πλήθος ανισοτήτων θα φέρει η μεταρρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών. Η νέα φορολογική κλίμακα, ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου, η κατάργηση σχεδόν όλων των απαλλαγών και η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ, αλλά κυρίως η κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά, φέρνουν κύμα αυξημένων φόρων σχεδόν για όλους τους πολίτες.

Για ίδιο εισόδημα, €18.000, μισθωτός χωρίς παιδί έδωσε φέτος φόρο €1.920, μισθωτός με 1 παιδί €200 λιγότερα και με 2 παιδιά ακόμη €200 πιο κάτω. Με το νέο σύστημα, δίχως το πρόσθετο αφορολόγητο, θα κληθούν όλοι να πληρώσουν τον ίδιο φόρο, ύψους €1.830, δηλαδή θα ελαφρυνθεί λίγο αυτός που δεν έχει παιδί, ενώ οι οικογενειάρχες με τις αυξημένες υποχρεώσεις θα πληρώσουν περισσότερο φόρο ως και 310 ευρώ, ξέχωρα πόσο τυχόν θα επιβαρυνθούν επιπλέον από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα δίδακτρα φροντιστηρίων.

Με τα παιδιά να θεωρούνται πια τεκμήριο, ακόμη και μισθωτοί με μικρομεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν σημαντικά, ενώ πολύ αυξημένος ως πολλαπλάσιος γίνεται ο φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μισθωτός κι ελεύθερος επαγγελματίας, έγγαμοι που έχουν από δύο παιδιά και εισόδημα 24.000, φέτος πλήρωσαν τον ίδιο φόρο, από €3.020, με το νέο σύστημα, ο μισθωτός θα επιβαρυνθεί κατά 370 ευρώ, λόγω των παιδιών, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας, που χάνει κάθε αφορολόγητο, θα πληρώσει τα διπλά και κάτι παραπάνω από φέτος.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως τελικώς δεν θα εφαρμοστεί το σχέδιο που ετοίμασαν οι επιτελείς του, για φορολόγηση των εφάπαξ, με συντελεστές από 10% για τα μικρά εφάπαξ ως 45% για όσους δικαιούνται πάνω από 60.000 ευρώ. Κι αυτό διότι, δημόσιος υπάλληλος, από εφάπαξ €45.000, χάνει ήδη 17.000 λόγω των μειώσεων στα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία. Αν φορολογηθεί κι από πάνω βάσει του σχεδίου, θα χάσει ακόμη €6.000 κι έτσι θα μείνουν να εισπράξει λιγότερα κι από τα μισά.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR