counter

Με αναφορές στην κρίση τα μηνύματα για το Πολυτεχνείο

Με αναφορές στην κρίση τα μηνύματα για το Πολυτεχνείο
Με αναφορές στην κρίση τα μηνύματα για το Πολυτεχνείο

Πολυτεχνείο

Αναφορές στη δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις των κομμάτων για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Νωρίς το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, κατέθεσε στεφάνι ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας.

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πριν 39 χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, παρά ποτέ. Είναι τα μηνύματα της αλληλεγγύης του λαού μας, για πρόοδο και προκοπή. Τιμούμε τους αγώνες και τους ανθρώπους του Πολυτεχνείου. Αλλά πολύ περισσότερο με βάση τις αρχές του Πολυτεχνείου οραματιζόμαστε μια καλύτερη Ελλάδα. Μια καλύτερη Ελλάδα, που θα εξοβελίζει τα άκρα και τις ακρότητες και θα απομονώνει φασιστικές νοοτροπίες. Αυτό είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου διαχρονικά. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε για να γίνει η χώρα μας μια χώρα αντάξια των προσδοκιών του λαού και της Ιστορίας της».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την κατάθεση στεφάνου στο χώρο του Πολυτεχνείου τόνισε: «Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση. Να ξεμπερδέψει με τις κατακτήσεις της, ακόμα και με τα ανεκπλήρωτα, αδικαίωτα αιτήματά της. Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία».

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Τριάντα εννέα χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου τα ιδανικά εκείνης της γενιάς, οι αγώνες και οι θυσίες, δεν αποτελούν μια μακρινή ανάμνηση. Πάνω σε αυτά στηρίχτηκε η γενιά της μεταπολίτευσης για να δημιουργήσει μια σύγχρονη και προοδευτική Ελλάδα. Όσο και αν η κρίση αγγίζει τους πολίτες, όσο και αν η κρίση σπέρνει το φόβο και την αβεβαιότητα, μόνο ένας τρόπος υπάρχει» και αυτός είναι ο «αγώνας»».

Η νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενη στην επέτειο τόνισε: «39 χρόνια πριν, η γενιά του Πολυτεχνείου αγωνίστηκε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. 39 χρόνια μετά, η γενιά των 400+ ευρώ, καλείται να δώσει πάλι την ίδια μάχη. Οι νέοι των Ανεξάρτητων Ελλήνων τιμούμε την μνήμη και τους αγώνες των αληθινών αγωνιστών, που πάλεψαν για μια ελεύθερη Ελλάδα και μια δίκαιη κοινωνία. Την ίδια ώρα περιφρονούμε όλους εκείνους που καπηλεύτηκαν αυτούς τους αγώνες και εξαργύρωσαν την όποια συμμετοχή τους σε αυτούς, με μια θέση στις κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην σημερινή άθλια κατάσταση. Περιφρονούμε όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα ψηφίζουν ναι στην εξαθλίωση και στην φυσική εξόντωση μιας ολόκληρης γενιάς. Εμείς οι νέοι των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για μια νέα μεταπολίτευση, σε μια εθνικά κυρίαρχη Πατρίδα, με οδηγό τον αγώνα των ανώνυμων της γενιάς του Πολυτεχνείου». 

Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου κατέθεσε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής η οποία δήλωσε: «Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας. Σήμερα, τα συνθήματα εκείνα μεταφράζονται σε αδιάκοπη μάχη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τη βία. Σήμερα, πρώτιστο καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ενίσχυση της δημοκρατίας».

Τέλος στο μήνυμα του ΚΚΕ τονίζεται μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973, τους νεκρούς του Νοέμβρη, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν και να βάλουν τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς τους επιβάλουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία, για να μην πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σήμερα απαιτεί φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους».

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR