counter

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ
Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ

XATZIDAKIS

Πάπλωμα 850 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του έτους, στρώνουν  Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να ζεστάνουν την  παγωμένη αγορά,  μέσω χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ και ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κατευθυνθούν φέτος 450 εκατομμύρια, ως μέρος του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας με τρία δις, που εκτός  από την συνολική ενίσχυση 1,44 δις μέσω της ΕΤΕπ, περιλαμβάνει σειρά  δράσεων από το ΕΤΕΑΝ, όπως το "εξοικονομώ κατ’ οίκον", και νέες δράσεις, όπως η χρηματοδότηση για κεφάλαια κίνησης. Βασικός παράγοντας για να  αξιοποιηθούν όλα αυτά τα εργαλεία, είναι η ανακεφαλαιοποίηση.

"Τα 4/5 των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα στηρίζονται στο ΕΣΠΑ. Τα  Ταμεία Αναδιάρθρωσης είναι μοχλός ρευστότητας, αλλά και όμηροι σήμερα  της έλλειψης ρευστότητας", δήλωσε  ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής  Χατζηδάκης.

Παράλληλα με τον αγώνα εξασφάλισης και διάθεσης κονδυλίων του  τρέχοντος ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση δίνει πολυμέτωπη μάχη για να μην υιοθετηθούν προτάσεις στην συζητούμενη μεγάλη περικοπή του ευρωπαϊκού  προϋπολογισμού και του επόμενου ΕΣΠΑ, που θα σημάνουν μείωση των  αναλογούντων για την Ελλάδα κονδυλίων, από 20 δις ευρώ στο νυν  πρόγραμμα, σε μόλις 11,2 δις για την επταετία 2014-2020.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο να αποτρέψει την δραστική περικοπή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, καθώς σχεδόν αποκλειστικά μέσω αυτών θα  χρηματοδοτηθούν οι περισσότερες επενδύσεις στην χώρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Παράλληλα, η μείωση των έργων θα φέρει πτώση του ΑΕΠ κι άρα περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους.

"Το ΕΣΠΑ είναι το  μόνο εργαλείο για δημόσιες επενδύσεις ως το 2020. Μείωση των πόρων του  ΕΣΠΑ ισοδυναμεί με υπονόμευση της προσπάθειας της χώρας για  δημοσιονομική προσαρμογή και την βιωσιμότητα του χρέους", τόνισε ο  Κωστής Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Γιώργος  Γιαννούσης  ανέφερε ότι όσο λιγότεροι είναι αυτοί οι πόροι,  τόσο  χαμηλότερα θα πέσει το ΑΕΠ κι επομένως θα αυξηθεί το χρέος της Ελλάδας  ως ποσοστό του ΑΕΠ.Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το ύψος του επόμενου ΕΣΠΑ θα συνεχιστούν αμείωτες ως την Σύνοδο  Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR