counter

Σε αναβρασμό η τοπική αυτοδιοίκηση

Σε αναβρασμό η τοπική αυτοδιοίκηση
Σε αναβρασμό η τοπική αυτοδιοίκηση

 ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το αίτημα για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και το αίτημα για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσον αφορά τη συνταγματικότητα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ήταν τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν την Κυριακή στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Μετά τη λήψη της συνεδρίασης, οπότε αποφασίστηκε η σύνταξη δυο ψηφισμάτων -ενός για την αναγκαιότητα δημιουργίας Παρατηρητηρίου και ενός για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων- αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ πήγε στη Βουλή προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αποφασίσθηκε ότι οι δήμοι δεν θα μπουν στη διαδικασία ενημέρωσης των υπουργείων με στοιχεία που θα επιτρέψουν την προώθηση απολύσεων στους δήμους. Παρόλα αυτά, όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συντάξει τους καταλόγους για τον αριθμό εργαζομένων και τη σχέση εργασίας τους στο δημόσιο τομέα.

Σε πρώτη φάση, έως το τέλος του χρόνου θα βγουν σε διαθεσιμότητα και θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα 2.750 υπάλληλοι από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ - που είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου).

Αυτοί θα μεταταχθούν από δήμους όπου αποτελούν το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, στους δήμους όπου οι υπάλληλοι είναι κατά 50% μόνιμοι και κατά 50% ΙΔΑΧ δεν θα γίνουν μετατάξεις, διότι κρίνεται ότι καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Σε όποιους δήμους, όμως, οι ΙΔΑΧ συνιστούν έως το 25% του προσωπικού, θα μεταταχθούν, διότι κρίνεται ότι οι υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν με το 75% των υπαλλήλων.

Την ίδια ώρα, φαίνεται οτι έρχεται και αύξηση του τέλους ακίνητης περιουσίας που καταβάλλεται στους Δήμους. Η απόφαση περιλαμβάνεται στο πακέτο των μέτρων και δίνει την δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες ακόμη και να δεκαπλασιάσουν το συγκεκριμένο φόρο. Δήμαρχοι, ωστόσο, δηλώνουν οτι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν την ρύθμιση, πράγμα που σημαίνει ότι τα ταμεία τους θα μείνουν χωρίς χρήματα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR