counter

Καστοριά

Καστοριά
Καστοριά

Μέσα από τα γαλήνια νερά της λίµνης αναδύεται η πόλη της Καστοριάς, της πόλης που βρίσκεται στο πιο δυτικό άκρο της Μακεδονίας.

Ένας τόπος σαν ζωγραφιά

Τα «βήµατά» µας µας οδηγούν στη γαλήνια λίµνη της Καστοριάς. Η πόλη, χτισµένη αµφιθεατρικά ολόγυρά της, αντικατοπτρίζεται στα νερά και δηµιουργεί ένα πολύχρωµο στεφάνι. Καστοριά, η Κυρά της Λίµνης. Ο γοητευτικός προορισµός, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που τα χρώµατα αλλάζουν, δηµιουργώντας κάθε στιγµή και µια άλλη εκδοχή εικαστικού ενδιαφέροντος. Κάποιος µου είπε ότι «τα σύννεφα του Οκτώβρη και του Νοέµβρη έχουν µια διαφορετική υπόσταση, µια άλλη οµορφιά, είναι κάτι µαγικό που τα µεταµορφώνει κάθε στιγµή και σε κάτι άλλο. Μια άλλη εικόνα τόσο δηµιουργική και ζωντανή που, αν την δεις µέσα από έναν πίνακα ζωγραφικής ή µια φωτογραφία, σκέπτεσαι ότι ο καλλιτέχνης και η φαντασία του, απλά, οργιάζουν!». Πόσο δίκιο έχει. Πόσες φορές δεν είπαµε ότι είναι αδύνατον αυτό να υπάρχει στη φύση. Και όµως, η φύση, η δηµιουργία, και ιδιαίτερα αυτή την εποχή, είναι το κάτι άλλο. 

Η πρώτη εντύπωση

Φτάνοντας στις παρυφές της πόλης, η λίµνη φαντάζει µπροστά µας ήρεµη, γαλήνια, µε τα χρυσο-µπεζ δέντρα να ρίχνουν τις σκιές και τα φύλλα τους δηµιουργώντας έναν πανέµορφο τάπητα, µε τα καστοριανά αρχοντικά και την τόσο ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους να εντυπωσιάζουν, τα επιβλητικά γουναράδικα να τραβούν τα γυναικεία αλλά και αντρικά βλέµµατα, το µικρό γύρο της λίµνης να αφήνει εικόνες µοναδικές και τον ανεπανάληπτο περίπατο στα στενοσόκακα.

Στα γουναράδικα

Η Καστοριά είναι µια πόλη που έχει παίξει τεράστιο ρόλο στην οικονοµία της χώρας µέσα από τα κέντρα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης γούνας. Είναι από τα σηµαντικότερα κέντρα σε παγκόσµιο επίπεδο και οι τεχνίτες ονοµαστοί σε όλη την υδρόγειο και περιζήτητοι! Η πρώτη επιθυµία σου φτάνοντας στην πόλη, αφού κάνεις το γύρο της λίµνης, είναι να επισκεφτείς ένα γουναράδικο και να γνωρίσεις από κοντά τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας της γούνας, που εδώ και πεντακόσια χρόνια περνά από γενιά σε γενιά. Η τέχνη των καστοριανών γουνοποιών έγκειται στην ιδιαίτερη και ειδική επεξεργασία των χορδάδων, δηλαδή τα αποκόµµατα δερµάτων, αυτά που άλλοι τα κόβουν και τα πετούν ως φύρα. Αυτά οι καστοριανοί µάστορες τα χειρίζονται µε τέτοια µαεστρία, µοναδικό τρόπο και ιδιαίτερη τεχνική που έχουν γίνει µοναδικοί στον κόσµο. ∆εν είναι τυχαίο ότι καστοριανοί γουνοποιοί δουλεύουν σε µεγάλους επώνυµους οίκους του εξωτερικού.

Τα αξιοθέατα

Μέσα από την άνθηση αυτή, ιδιαίτερα τα παλιότερα χρόνια, της βιοτεχνικής και εµπορικής δραστηριότητας της πόλης ξεπηδούν και τα λαµπρά αρχοντικά της. Ιδιαίτερα το 18ο αιώνα οι κοινωνικές και οικονοµικές συνθήκες στην πόλη έδωσαν την ευκαιρία να δηµιουργηθούν τα πανύψηλα αρχοντικά που κάλυπταν τις βιοτικές ανάγκες των κατοίκων της. Σήµερα τα αρχοντικά αυτά αποτελούν ένα από τα βασικά της αξιοθέατα και παρουσιάζουν µεγάλο ενδιαφέρον και ως οικιστικό σύνολο. Περίτεχνα ξυλόγλυπτα στις οροφές, πολύχρωµοι φεγγίτες από γυαλί, εσωτερικός διάκοσµος που δίνει το ακριβές στίγµα της ιδιότυπης µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Τα αρχοντικά αυτά είναι κατεξοχήν δείγµατα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Αξίζει να κάνεις µια βόλτα στις γειτονιές Απόζαρι και Ντολτσό, όπου αποτυπώνεται το λαµπρό παρελθόν της πόλης µέσα από αυτά τα µοναδικά σπίτια. 

Βόλτα στην πόλη

Ο περίπατος στα στενά σοκάκια πρέπει οπωσδήποτε να σε παρασύρει στον Προφήτη Ηλία, από όπου η θέα είναι κάτι παραπάνω από µαγευτική. Αλλά και στον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο για έναν καφέ την ώρα της δύσης – το must της πόλης! Η Καστοριά όµως έχει τεράστιο ενδιαφέρον και το άλλο µεγάλο must της είναι οι πάµπολλες, πάνω από εβδοµήντα τον αριθµό, βυζαντινές και µεταβυζαντινές εκκλησιές της. Στο ψηλότερο σηµείο της δεσπόζει το «έµβληµά» της, η Κουµπελίδικη, η εκκλησιά µε τη χιλιόχρονη ιστορία. Στην Καστοριά σώζεται πολύ έντονα η βυζαντινή και µεταβυζαντινή µνήµη. Το ηλιοβασίλεµα πίσω από τις συννεφιάτικες συστάδες, η δροσερή ηρεµία, το λυκόφως… όλα σε προκαλούν σε ένα ονειρεµένο πάρτι εικόνων µεταξύ φαντασίας και πραγµατικότητας. Και όλα αυτά κάνοντας απλά τη βόλτα σου στην παραλία, που αξίζει να την προλάβεις, ειδικά αυτή την εποχή που φαντάζει µελαγχολική και ήρεµη. Την Καστοριά όµως δεν την χορταίνεις µε µία επίσκεψη, σε προσκαλεί ξανά και ξανά. Όλες οι εποχές εδώ έχουν και κάτι άλλο να δώσουν! Και µην ξεχάσεις φεύγοντας, εκτός από το γουναρικό σου, να τιµήσεις και τους περίφηµους καστοριανούς γίγαντες!

Από τη Νέλλη Σπηλιοπούλου

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR