counter

Στην Ελλάδα τα βλέμματα…

Στην Ελλάδα τα βλέμματα…
Στην Ελλάδα τα βλέμματα…

Ελλάδα ευρωζώνη

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ανά τον κόσμο, λόγω της κρισιμότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και με αφορμή τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

Πάντως, τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες είναι αντιφατικά, αντανακλώντας τις διαφορετικές απόψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, όσον αφορά στη λύση του ελληνικού γόρδιου δεσμού.

«Οι Έλληνες απεργούν εναντίον της λιτότητας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ολλανδόφωνης εφημερίδας «De Morgen», η οποία, αναφερόμενη στην Ελλάδα, σημειώνει ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα τραβήξουν χειρόφρενο, ενώ τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πρόκειται να προσέλθουν στην εργασία τους, την ίδια στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως επί του νέου πακέτου λιτότητας, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι τα νέα μέτρα προβλέπουν, μείωση συντάξεων από 5% έως 15%, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και κατάργηση του επιδόματος διακοπών για τους μισθωτούς.

Επιπλέον, συνεχίζει η εφημερίδα, προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των απολαβών για σημαντικές κατηγορίες μισθωτών, όπως είναι οι διπλωμάτες, οι δικαστικοί και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας. Και προσθέτει ότι η αποδοχή του πακέτου μέτρων από την Ελλάδα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της δανειοδότησης.

Εξάλλου, στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «L' Echo» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Το ''ναι'' των Ελλήνων βουλευτών δεν θα είναι αρκετό». Αναφερόμενη στο δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρίσκεται στο Μεξικό για τη συνάντηση των G20 δήλωσε ότι η αναμενόμενη ψήφιση του νέου προγράμματος λιτότητας δεν αρκεί για να σώσει την Ελλάδα, η Echo διερωτάται τι είδους μήνυμα εστάλη μέσω αυτής της πληροφορίας στους Έλληνες βουλευτές, αφού μέχρι τώρα η ψήφιση του νέου προγράμματος λιτότητας και του προϋπολογισμού για το έτος παρουσιάζονταν ως αναγκαίες συνθήκες για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, χωρίς την οποία η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία.

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Le Soir» δημοσιεύεται άρθρο, επίσης, σχετικό με την Ελλάδα, με τίτλο «Εθνική απεργία για να αλλάξει γνώμη το Κοινοβούλιο». Η Ελλάδα διανύει μια εβδομάδα νέων κοινωνικών αναταράξεων, λόγω της 48ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στην ψήφιση των 151 νέων μέτρων λιτότητας από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, σημειώνει η Soir.

Απαριθμώντας τους επαγγελματικούς κλάδους που απεργούν, προκειμένου να παρουσιάσει μια σαφή εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα, η ίδια εφημερίδα σχολιάζει πως το κλίμα είναι τεταμένο και το πολιτικό πλαίσιο ασταθές, δεδομένης της απειλής της ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει τα μέτρα και της αντίθεσής της στις αλλαγές που αφορούν κυρίως τα εργασιακά ζητήματα.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR