counter

Ανέγγιχτο το ελληνικό... Λιχτενστάιν

Ανέγγιχτο το ελληνικό... Λιχτενστάιν
Ανέγγιχτο το ελληνικό... Λιχτενστάιν

Λεφτά

Έχει περάσει ένας χρόνος από τις αποκαλύψεις για το ελληνικό… Λιχτενστάιν, δηλαδή το Κρανίδι, με τις 184 εξωχώριες εταιρείες, όμως ακόμη οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ομολογούν την αδυναμία τους να τις ελέγξουν.

Σύμφωνα με το «Έθνος», το κυριακάτικο φύλλο του οποίου είχε κάνει την αρχική αποκάλυψη, δώδεκα μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης δεν έχει ελεγχθεί ούτε μία από τις off-shore, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αντιτείνει την έλλειψη προσωπικού, αφού η αρμόδια ΔΟΥ Ναυπλίου έχει μείνει με μόλις… δύο υπαλλήλους!

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τόσο οι υποθέσεις των 184 off-shore όσο και άλλες 200.000 ανοικτές φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται την τελευταία ημέρα του χρόνου. Για το λόγο αυτό το υπουργείο σκοπεύει να παρατείνει για ένα έτος την προθεσμία ελέγχου των χρήσεων 2000-2006, ώστε να γλυτώσει το… συγχωροχάρτι.

Οι εξωχώριες του Κρανιδίου εκπροσωπούνται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, επαγγελματίες ή ακόμη και ανεπάγγελτους της περιοχής. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, αγρότης στο επάγγελμα, εκπροσωπούσε 14 εταιρείες.

Όσον αφορά τις ίδιες τις εταιρείες, αυτές εμφανίζονταν να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουν καταβάλει τον ανάλογο φόρο. Πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτό off-shore με μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ και ακίνητα αξίας σχεδόν 8 εκατ. ευρώ στην κατοχή της.

Ο φάκελος διαβιβάστηκε από το ΣΔΟΕ στη ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία, όμως, τον Ιούνιο απάντησε πως αδυνατεί να προβεί στους κατάλληλους ελέγχους, λόγω υποστελέχωσης. Έτσι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, επίκειται η δημοσίευση υπουργικής απόφασης για την ανάθεση του τακτικού φορολογικού ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων 161 εξωχώριων εταιρειών στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθήνας με στόχο την αποσυμφόρηση της εφορίας Ναυπλίου.

Ενδεικτική δε για την κατάσταση του φορολογικού μηχανισμού είναι η είδηση που έδωσε με τοποθέτησή του στη Βουλή ο κ. Μαυραγάνης ότι από τα συνολικά χρέη 13 δισ. ευρώ των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 5 εκατ. ευρώ έκαστος, το κράτος κατάφερε να βάλει στα ταμεία του μόλις 19 εκατ. ευρώ.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR