counter

Παρουσιάστηκε το σύστημα "Αριάδνη"

Παρουσιάστηκε το σύστημα "Αριάδνη"
Παρουσιάστηκε το σύστημα "Αριάδνη"

Γιάννης Βρούτσης

 Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε την Πέμπτη το σύστημα "Αριάδνη", το οποίο στοχεύει στην οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

 Το πρόγραμμα "Αριάδνη", που θα εφαμοστεί από 1η/1/2013 προβλέπει συμβολαιογραφική πράξη για κάθε οικογενειακή μεταβολή, όπως κηδεία, γάμος και διαζύγιο, ενώ στόχος του συστήματος αυτού είναι να εξαλειφθούν οι συντάξεις "μαϊμού". Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το όφελος για τα ταμεία εκτιμάται περίπου στα 500 εκ. ευρώ το χρόνο.

Βάσει του προγράμματος, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, η άδεια γάμου, όπως και η άδεια ταφής και κάθε οικογενειακή μεταβολή που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη.

Εν τω μεταξύ, οι 90.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν στην απογραφή, θα μπορούν να απογράφονται καθημερινά στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να λάβουν ειδική εντολή πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα καταβάλλεται από τις 22 Οκτωβρίου στα ταμεία των υποκαταστημάτων.

Εξάλλου, μέσω διαδικτύου θα μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη γήρατος και αναπηρίας, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να προσδιορίζουν τον χρόνο ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης έως την ολοκλήρωσή της.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR