counter

Ερντογάν: Ρωσικά πυρομαχικά στο συριακό αεροσκάφος

Ερντογάν: Ρωσικά πυρομαχικά στο συριακό αεροσκάφος
Ερντογάν: Ρωσικά πυρομαχικά στο συριακό αεροσκάφος

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΣΥΡΙΑΚΟ

 Εξοπλισμός και στρατιωτικά εφόδια είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο συριακό αεροσκάφος που εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το αεροσκάφος και απάντησε ότι, αφού έγινε η σχετική έρευνα, καταγράφηκε και κατασχέθηκε το εν λόγω υλικό. Είπε μάλιστα ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τι ακριβώς είναι το υλικό και τόνισε πως "αν παραστεί ανάγκη, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως "δόθηκε στους επιβάτες η δυνατότητα να ξεκουραστούν στην αίθουσα αναμονής, αλλά βγήκαν μόνο μερικά άτομα τα οποία στη συνέχεια επέστρεψαν στο αεροσκάφος. Τους παρασχέθηκαν στο αεροσκάφος και τρόφιμα".

Ο Ερντογάν είπε ότι "σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, τα πολιτικά αεροσκάφη σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταφέρουν όπλα, εφόδια και άλλο στρατιωτικό υλικό" και πρόσθεσε: "Δυστυχώς παραβιάστηκε αυτή η απαγόρευση. Πρόκειται για εφόδια και στρατιωτικό εξοπλισμό με αποστολέα έναν ρωσικό οργανισμό και παραλήπτη το υπουργείο Άμυνας της Συρίας".

Ερωτηθείς εάν η αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Πούτιν στην Τουρκία οφείλεται στο περιστατικό αυτό, ο Ερντογάν είπε ότι "η επίσκεψη είναι κάτι στο οποίο μείναμε σύμφωνοι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε πριν από τέσσερις μέρες με τον πρόεδρο Πούτιν. Οι διπλωματικές αρχές των δύο χωρών, μετά τη συνομιλία αυτή καθόρισαν ως ημερομηνία επίσκεψης την 3η Δεκεμβρίου, πράγμα που ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα. Συνεπώς τα δύο θέματα δεν έχουν μεταξύ τους καμία σχέση".

Οι συριακές αρχές κατηγόρησαν με τη σειρά τους τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι "ψεύδεται".

"Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει τις ψευδείς δηλώσεις του που έχουν ως στόχο να δικαιολογήσουν την εχθρική συμπεριφορά της κυβέρνησής του απέναντι στη Συρία", αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, με την οποία διαψεύδει ότι υπήρχαν όπλα στο αεροπλάνο."Οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και στερούνται βάσης. Το αεροπλάνο δεν μετέφερε κανένα απαγορευμένο υλικό και κανένα όπλο. Αυτή που παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την πολιτική αεροπορία είναι η Τουρκία η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR