counter

Στην κορυφή της λίστας για την ακρίβεια η Ελλάδα

Στην κορυφή της λίστας για την ακρίβεια η Ελλάδα
Στην κορυφή της λίστας για την ακρίβεια η Ελλάδα

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Στην κορυφή της λίστας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ακριβότερες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ και του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών η Ελλάδα είναι η ακριβότερη στα γαλακτοκομικά-τυριά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα της Eurostat, με τη διαφορά τιμών να φτάνει το 35% σε σχέση με το μέσο όρο.

Επιβαρυντικά στις τελικές τιμές λειτουργούν οι υψηλές τιμές παραγωγού, τα μεταφορικά κόστη κ.α. Την πρώτη θέση της ακρίβειας καταλαμβάνει η Ελλάδα και στις τιμές των προϊόντων ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς παρά την αποκλιμάκωση που έχει σημειωθεί, η διαφορά με τον μέσο όρο της ΕΕ φτάνει το 18,7% καθώς στο εξωτερικό οι τιμές υποχωρούν ταχύτερα.Στην κατηγορία λίπη-έλαια, η Ελλάδα, παρότι ελαιοπαραγωγός χώρα, είναι η έβδομη  ακριβότερη στην Ε.Ε με τη διαφορά τιμών στο 15,7%.

Στην 8η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στο ψωμί και στα δημητριακά, με τις τιμές στη χώρα μας να είναι κατά 15,8% υψηλότερες από τον μέσο όρο των 27 της ΕΕ. Στα ψάρια, και παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ισχυρή, η Ελλάδα είναι η έκτη πιο ακριβή χώρα με τις τιμές να ξεπερνούν κατά 12,4 τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακριβότερη είναι η Ελλάδα και στην ένδυση όπου κατέχει την 7η θέση με διαφορά τιμών από το μέσο όρο να είναι 3,1%. Απόκλιση 2,2% έχουν οι τιμές στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, ενώ στα αλκοολούχα ποτά η χώρα μας κατατάσσεται στη 10η θέση με απόκλιση τιμών 3,1% από τον μέσο όρο.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR