counter

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
Τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Σε τιμές μεταξύ 1,4 και 1,5 ευρώ ανά λίτρο θα πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων κλείδωσαν τα κριτήρια για την απονομή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν, το επίδομα θα δικαιούνται άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ή έγγαμοι με 25.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ανά παιδί.

 Θα έχει δε τη μορφή επιστροφής μέρους του φόρου του ΕΦΚ, ώστε να καλύπτεται η διαφορά της εξίσωσης. Πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων, θα συνυπολογίζονται και τα περιουσιακά, ειδικά όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία.

Βάσει του σκεπτικού αυτού, επίδομα θέρμανσης θα δικαιούται ένας άγαμος, ο οποίος πληροί τα ανωτέρω εισοδηματικά κριτήρια και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του θα φθάνει το πολύ τα 150.000 ευρώ, ποσό που αυξάνεται στις 200.000 ευρώ στην περίπτωση των εγγάμων. Περαιτέρω, θεσπίζεται πλαφόν κατανάλωσης και επιστροφής φόρου ανά τέσσερις γεωγραφικές ζώνες.

Στην πρώτη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ) το όριο κατανάλωσης ανέρχεται σε 3.000 λίτρα και το όριο επιστροφής 900 ευρώ. Στη δεύτερη (Αρκαδία, Ιωάννινα, Πέλλα, Έβρος, Σέρρες, Ροδόπη κλπ) το όριο κατανάλωσης διαμορφώνεται στα 1.900 λίτρα και επιστροφής στα 576 ευρώ.

Στην τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ) ορίζεται όριο κατανάλωσης 1.200 λίτρα και επιστροφής 360 ευρώ, ενώ στην τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κλπ) τα όρια θα είναι αντίστοιχα 700 λίτρα και 210 ευρώ.

 Για την είσπραξη του επιδόματος, ο δικαιούχος θα υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση που θα είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και στην οποία θα καταχωρεί τα στοιχεία του τιμολογίου, ενώ ο επίδομα θα κατατίθεται εν συνεχεία στον τραπεζικό του λογαριασμό.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR