counter

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

ΤΡΟΙΚΑ

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρας είχε και νέα συνάντηση για περίπου δύο ώρες το απόγευμα της Δευτέρας με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αποχώρησαν χωρίς να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση.

 Οι συζητήσεις για τα μέτρα έγιναν πάνω σε ένα τελικό σενάριο και θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση με στόχο το πακέτο να κλειδώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Μετά τη συνάντηση μετέβησαν στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να ενημερωθούν από τον κ. Στουρνάρα αναφορικά με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα του πακέτου.

Παράλληλα, επίκεινται συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας και με τέσσερις υπουργούς, στους οποίους πέφτει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών. Τα μέτρα που απομένουν να συμφωνηθούν με την τρόικα φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ ζήτημα-κλειδί θεωρείται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Ωστόσο, η τρόικα εμφανίζεται διαλλακτική στα εργασιακά και στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Από κει και πέρα, οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα υπολογίζεται ότι φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ. Η μείωση θα αγγίξει και συντάξεις μικρότερες των 7.000 ευρώ το χρόνο για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος, ενώ θεωρείται δεδομένη η κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο, το «κούρεμα» των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και στα αποκαλούμενα ειδικά μισθολόγια.

 Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ μετατέθηκε για το απόγευμα της Τρίτης. Μέσα σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος στην εφημερίδα Γκάρντιαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "έχουμε στρίψει τη γωνία". "Υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ της χώρας και των εταίρων της", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε πως υπάρχει ακόμη απόσταση, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί. "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μια επίσημη πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ με βάση διαρροές. Έχουμε πει ότι υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές, που είναι οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και οι αλλαγές στα εργασιακά", δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

FTHIS GOOGLE NEWS
Ακολουθήστε το Fthis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή FThis (με ενεργό σύνδεσμο προς το FThis.gr)

MOST POPULAR